Timisoara 20 dec 1989 – DUPA 18 ANI, AU APARUT PENTRU PRIMA DATA Primele cuvantari din balconul OPEREI !


Marius Mioc – din serialul “Revoluţia din 1989 de la Timişoara în înregistrări audio-video” [vezi episodul anterior]

Înregistrare din 20 decembrie 1989 de la Timişoara. După 2 zile (18-19 decembrie) în care mişcarea revoluţionară scăzuse în intensitate şi se părea că regimul comunist a biruit, manifestaţiile au reizbucnit cu amploare. În restul ţării era linişte, Ceauşescu încă nu rostise cuvîntarea prin care aducea la cunoştiinţa populaţiei că ceva s-a întîmplat la Timişoara, iar ziarele nu scriseseră nimic despre asta. Înregistrarea începe în zona Bulevardul Republicii, apoi mulţimea s-a deplasat pînă în Piaţa Operei. În finalul înregistrării se aude momentul în care, de la balconul Operei şi folosind staţia de amplificare care fusese pregătită pentru un miting pro-Ceauşescu, se anunţă formarea Frontului Democratic Român, organizaţie care să conducă lupta revoluţionară.

ASCULTA AICI SCANDARILE MULTIMII – ABSOLUT IMPRESIONANT !!

http://ro.altermedia.info/reportajinvestigatii/timioara-20-decembrie-1989-trei-culori-cunosc-pe-lume_8109.html

Timişoara 20 decembrie 1989: Primele cuvîntări din balconul Operei

Print This Post Email This Post

Marius MiocMarius Mioc – din serialul “Revoluţia din 1989 de la Timişoara în înregistrări audio-video” [vezi episodul anterior]

Înregistrare cu primele cuvîntări ţinute de la balconul Operei în 20 decembrie 1989, cînd s-a anunţat constituirea Frontului Democratic Român, organizaţie care să coordoneze mişcarea revoluţionară. Autorităţile comuniste voiseră să organizeze un miting pro-Ceauşescu pentru care pregătiseră o staţie de amplificare în balconul Operei. Acea staţie de amplificare a fost folosită de revoluţionari.

ASCULTA AICI EXTRAORDINARELE PRIME MOMENTE DIN BALCONUL OPEREI SI URALELE MULTIMIITranscriere înregistrare:


00:00 Lorin Fortuna (se aude slab): Cetăţeni ai Timişorii!
00:02 Urale
00:11 Lorin Fortuna: (neînţelegibil) toată ţara! (urale, Scandări: „Azi în Timişoara, mîine-n toată ţara!”)
00:44 Lorin Fortuna: „Linişte, vă rog! Cetăţeni ai Timişorii, cei pe care ne vedeţi aici ne-am constituit într-un comitet de acţiune al Frontului Democratic Român. (urale) Drepturile şi libertatea se cîştigă în mod organizat. Fără violenţă! (Scandări: „Fără violenţă!”) Vă rugăm foarte mult, nu mai spargeţi vitrine, nu provocaţi încăierări, nu atacaţi armata! Armata colaborează, aţi văzut. (urale, Scandări: „Armata e cu noi!”) Aşteptăm să vină reprezentanţii autorităţilor să discutăm în mod organizat cu ei. (urale, strigăt: Noi sîntem poporul! Scandări: „Jos cu Ceauşescu!”) Cetăţeni ai Timişorii! Prima condiţie pe care o punem guvernului român este jos familia Ceauşescu! (urale, Scandări: „Jos cu Ceauşescu!”) Dar pentru aceasta vom lupta paşnic, paşnic, nu uitaţi, paşnic. A doua condiţie cerem: eliberarea imediată a arestaţilor! (urale, cineva strigă „unde ne sînt morţii?”). A treia condiţie, a treia condiţie: identificarea morţilor. (urale) Vă rog, în acest moment, un minut de reculegere pentru victimele de la Timişoara! În genunchi, toată lumea! În genunchi! … Armata, să stea pe loc! Armata să stea pe loc! (glasuri răzleţe în mulţime: Armata să stea pe loc! Se face relativă linişte).
04:24 Glas în depărtare: şobolanii au întins-o! Şobolanii au întins-o!
04:28 Glas în depărtare: Pe Bălan l-o închis (?) Radu Bălan e aicea
04:38 Glas puternic: Să vină aici!
04:39 Alt glas: Să vină vinovaţii aicea! Să vină vinovaţii, vinovaţii să vină aicea!
04:45 Scandări: „Bălan!”
04:56 Scandări: „Jos cu Ceauşescu!”
05:12 Bărbat: Moarte criminalilor!

CONTINUARE LA http://ro.altermedia.info/reportajinvestigatii/timioara-20-decembrie-1989-primele-cuvintri-din-balconul-operei_8110.html

ALTE FISIERE AUDIO SI TRANSCRIPTURI DE LA REVOLUTIA DIN TIMISOARA – http://ro.altermedia.info

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s