Un minut din timpul tau pt salvarea Caii Victoriei !!


SEMNEAZA PETITIA SI DA MAI DEPARTE LINKUL http://www.romanianews.net/salvati-calea-victoriei.html

Calea Victoriei, cel mai important bulevard cultural si istoric al Capitalei, este supus unor demolãri si constructii de blocuri turn, schimbãri maligne in tesutul urban care nu au avut loc nici pe vremea sistematizarilor lui Ceausescu si ale Epocii Comuniste.

Toate capitalele europene îsi pãstreazã zona istoricã intactã în spiritul epocii care a generat-o.

Calea Victoriei – vechiul Pod al Mogosoaiei – este, pentru Bucuresti, inima zonei istorice, leagãnul de nastere a Bucurestiului cultural.
Aici se aflã Piata Revolutiei (Piata Palatului), Ateneul Roman, Fundatia Culturalã si Universitarã Carol I – Biblioteca Centralã Universitarã, Muzeul National de Artã a Romaniei – Palatul Regal, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Palatul CEC – Muzeul Bucurestiului, Casa George Enescu, Casa Capsa, Palatul Cercul Militar National, Teatrul „Sala Comedia”, Teatrul Odeon, Teatrul Tandarica, Palatul Stirbei, Palatul Romanit – Muzeul Colecţiilor, Casa Monteoru, Academia Română, Biblioteca Academiei Române, Casa Hristu, Casa Vernescu, Palatul Cantacuzino, Casa Cesianu – fosta Legaţie germană, Casa Dissescu – Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”.
Toate aceste cladiri si multe altele sunt pe lista monumentelor istorice protejate, chiar o portiune din Calea Victoriei se afla pe lista monumentelor istorice protejate:
2164 B-II-a-A-19838 . Ansamblul de arhitectură „Calea Victoriei” – Calea Victoriei , între Bd. Dacia şi str. General Gheorghe Manu – sf. sec. XIX – prima jum. sec. XX, sector 1

Primaria Capitalei, împreunã cu un grup de intreprinzãtori fãrã sensibilitate la patrimoniul istoric, propune niste demolãri si proiecte de blocuri de fier-beton si sticlã.
Blocurile ar putea fi amplasate în alte zone, chiar centrale, dar pozitionându-le pe Calea Victoriei se va distruge iremediabil identitatea orasului, monumentele vor fi acoperite de blocuri, se va mutila grotesc aceasta axa culturalã, se va transforma singura zonã culturalã si istoricã de mare importantã a capitalei într-o simplã stradã de blocuri de afaceri.

Bucurestiul este plin de blocuri în cartiere. Singura insulã rãmasã neatinsã de blocurile comuniste este zona istoricã, Calea Victoriei. Blocurile de afaceri se pot amplasa in alte zone centrale: Bd. Unirii, Bd 1 Mai, Piata Alba Iulia, un astfel de amplasament nu ar distruge zona istoricã.

Aceste blocuri sunt facute pentru a satisface un investitor avid de bani in detrimentul cetãtenilor capitalei. Orasul este al locuitorilor si nu al Primariei sau al unui investitor. Aceste blocuri criticate de arhitecti sunt proiectele a 2-3 arhitecti care sunt vehement contestate de Ordinul Arhitectilor din Romania – filiala Bucuresti. Aceste blocuri sunt ilegale, dar se primesc tot felul de avize la limita legii. Legea Monumentelor Istorice stipuleaza ca în raza de 100 de metri fatã de monumentele protejate orice demolare sau constructie nouã este ilegala.

Având in vedere aceste implanturi de blocuri care mutileaza iremediabil zona istoricã, ducând-o la desfiintare, semnatarii acestei scrisori deschise cerem:

1) Solicitãm oprirea acestor demolãri si proiecte de blocuri de pe Calea Victoriei – ca urmare a faptului cã aceste blocuri vor distruge zona istoricã si culturalã, Calea Victoriei.

2) Cerem includerea in Legea Centrului Istoric 140/2002 (OG 77/2001), în perimetrul ce defineste acest centru istoric, a zonei Calea Victoriei si a Pietei Revolutiei, precum si a Pietei Romanã, Bd. Regina Elisabeta, Bd. Kogãlniceanu, s.a.
Dupã modelul capitalei Washington (SUA), al Parisului (Franta) si al altor capitale cu zone istorice, sã se introducã in lege un regulament asemãnãtor pentru centrul istoric din capitala Romaniei, care sã interzicã înãltimi mai mari de 8 etaje pentru noile clãdiri, care sã interzicã schimbarea fatadelor clãdirilor din centrul istoric si care sã interzicã fatade contrastante pentru noile clãdiri. Acest regulament sã fie realizat de cãtre specialisti si cu consultarea societãtii civile.

3) Cerem amplasarea acestor blocuri într-o zona care nu este istoricã si culturalã, prin desemnarea unor zone de afaceri unde astfel de constructii sã se poatã desfasura in voie, un centru de afaceri, cu infrastructura necesara, mentionand ca in zona istoricã strãdutele sunt inguste, nu exista tramvaie, troleibuze si metrou, nici autobuzele nu au statii pe Calea Victoriei, iar Calea Victoriei este deja foarte aglomeratã de automobile.

*) scrisoarea este adresatã urmãtoarelor autoritãti:
Catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu
Catre Guvernul Romaniei, primul ministru Calin Popescu Tariceanu
Catre Ministerul Culturii si Ministerul Constructiilor
Catre Primaria Generala a Capitalei, primar Adriean Videanu
Catre Primariile de sector
Catre Parlamentul Romaniei

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s