Aur romanesc la Mondialele de Astrofizica !


Aur romanesc la Mondialele de Astrofizica


 

Are 18 ani si e cel mai tare astrofizician din lume la categoria lui de virsta.

Nu stie cu ce o sa il ajute asta in viitor si, oricum, mai are multe lucruri de facut pina acolo: jumatate de an de liceu, bacul, facultatea.

“Nu am poze festive, cu medalii si din astea”.

Vilmos Ioo, in Thailanda, cu ghidul Braziliei

Indienii, chinezii si rusii sint rivalii lui cei mai de temut. Batalia se da in spatiu, iar armele cu care se intrec sint telescopul, binoclul si formulele complicate. Saptamina trecuta, la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica din Thailanda, Vilmos a iesit victorios. Mai exact si formal, Vilmos Ioo, elev in clasa clasa a XII-a la Liceul „I.M. Clain“ din Blaj. Le-a dat knock out la ultima proba si cea mai complicata: teoria si problemele clasice.

Nici el nu s-a obisnuit inca cu ideea recentilor lauri, desi aurul din Thailanda nu se simte singur in palmares. Mai are acolo o medalie de bronz, obtinuta anul trecut in India, la aceeasi competitie
, dar la categoria Astronomie, si inca o mentiune din acelasi teritoriu stiintific, luata in China, in 2005. Anul acesta insa s-a inscris pentru prima data la astrofizica. Si a cistigat.

L-am rugat sa ne traduca ideea de astrofizica. „Nu se poate concepe o lume moderna, tehnologica, fara astrofizica. Ea a permis punerea satelitilor artificiali pe orbita. Telefonia mobila, GPS-ul isi au radacinile in rezolvarea unor probleme de astrofizica. Este stiinta care studiaza insusi lumea in care traim la un nivel mai inalt, macroscopic“, spune serios Vilmos. Il obsedeaza din clasa a IX-a, de cind profesoara lui, Anca Marian, i-a spus de olimpiada de astronomie: „Sint o fire curioasa si astronomia si astrofizica raspund la o multime de intrebari“.

continuare

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s