La Egoistul cu Radu Beligan si Marin Moraru


In seara asta am fost la piesa EGOISTUL la Teatrul National, cu maestrul Radu Beligan in rolul principal si in cel de regizor. Alaturi de el mai joaca Marin Moraru, Damian Crâşmaru, Ileana Olteanu, Silviu Biriş si altii.

„Egoistul” este ultima piesă a lui Jean Anouilh, scrisă în 1981. Un fel de piesă testament, aşa cum este „Furtuna” lui Shakespeare. O piesă autobiografică – cred eu – eroul este un autor dramatic. Este opera unui om care ştie că va pleca şi ne înfăţişează viziunea lui asupra lumii contemporane, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, despre egoism şi generozitate şi … nu în ultimul rând, despre teatru şi dramele lui contemporane. Toate acestea cu un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită şi de care, fie vorba între noi, e mare nevoie” (Radu Beligan)

Subiectul pe scurt: Leon Saint-Pe (Radu Beligan) este un scriitor de piese de teatru de succes, in amurgul vietii, care are o familie cu copii mari , o amanta mult mai tanara si un prieten din copilarie, interesati cu totii doar de banii lui si de serviciile pe care el li-l poate face fiecaruia. Doua fete si un baiat fara pic de dragoste filiala, lenesi si fara scrupule si o sotie manipulatoare si interesata, asta e familia lui pentru care el reprezinta doar „banca” pe care o hartuiesc de cate ori pot pentru a o stoarce de bani. Amanta (superba Ileana Olteanu, sotia genialului Dan Puric), o mult prea tanara aspiranta la statutul de actrita, sta cu el doar pentru ca el sa-i deschida usile spre roluri mai importante, neezitand insa sa-l schimbe urgent cu singurul lui ‘prieten” din copilarie (Damian Crasmaru) care il stoarce de bani prin santaj sentimental cu unica amintire din copilaria lor  (pantalonasii albastri scurti) si care isi cumpara premiul de „mare scriitor” desi scrie „ermetic” si fara talent…Acesta isi va atrage „interesul” spre banii lui inchipuiti de aceeasi „haita de hiene” …

Doctorul (Marin Moraru) are si el un rol foarte credibil, cu mult umor subtil sau spumos. Cu vadite slabiciuni omenesti, invidii fata de alt medic cu mai mult succes, nefiind nici prea priceput in a-i gasi diagnosticul personajului principal, acesta creioneaza un doctor mediocru si interesat mai mult de propriile interese decat de pacientul sau, dandu-i acestuia permanent motive de reflectie cu voce tare, cum dealtfel o face pe tot parcursul piesei, spre deliciul spectatorilor…

Trebuie sa stiti ca titlul „Egoistul” merita sa fie scris cu ghilimele, pentru ca toti cei din jurul personajului principal il acuza ca ar fi egoist pentru ca nu-i alimenteaza cu bani dupa bunul lor plac, cand de fapt ei toti sunt niste profitori, manipulatori, lenesi, fara valori familiale sau morale fata de propria consoarta, schimbandu-i doar dupa cum le dicteaza interesul si cheful.

Rolul i se potriveste magistral maestrului Radu Beligan, este parca gandit si croit exact pe tipul lui de temperamen,t calm, flegmatic, filozofic, uman,  lucid si introspectiv.

Concluzia piesei: scriitorul nu trebuia sa se chinuie deloc  sa caute subiecte pentru piesa sa, nu trebuia decat sa consemneze intamplarile din viata sa si …gata piesa! „Fereste-te de familie!” ii spune doctorul si intelegem usor ca asta e fraza cheie in jurul careia graviteaza piesa. Eu as adauga „…si de amante prea tinere si prieteni falsi, interesati”

Dialogurile sunt pline de umor fin, dar si spumos, de ganditul lui cu voce tare, imaginandu-si sala atunci cand isi scria piesa zi de zi, ceea ce s-a si intamplat: in Romania, piesa se joaca cu casa inchisa din 2004…si va avea viata lunga datorita genialitatii si talentului actorilor.

Un gând despre „La Egoistul cu Radu Beligan si Marin Moraru

Lasă un comentariu